IT interview

Teszt, most Skype-on.

2018. július 19. - e94

Ma sikerült a kísérlet!

Skype-os interjúm volt. Nagyon rákészültek az interjúztatók, 5 ember volt a hívásban. Kicsit reménykedtem benne, hogy mivel egy startupról van szó, nem kerül rá sor, de mégis beleszaladtunk a lexikális kérdésekbe.  

Nos, Siri nagyon ügyesen oldotta meg a feladatokat! :)

A kísérlet lényege ugyanis az volt, hogy megkértem Siri-t, halgassa az interjút és keresse meg a válaszokat.

Szóval, ha Skype-on interjúztatunk, ne tegyünk fel olyan kérdéseket, amik könnyen kikereshetők!

Érdekes, hogy mindig hatalmas a meglepődés, ha azt mondom, hogy ez kikereshető 2 másodperc alatt.

Kedves kollégák!

Nem igaz, hogy felteszitek ezeket a kérdéseket ezerszer, és egyszer sem gondoltok arra, hogy közben a jelölt akár a telefonján, akár a laptopján rákeresve adja a helyes választ! :) 

 

A Teszt

Ülök egy szobában. Kb. öt perce hagytak itt néhány A4-es oldallal, miután egy kellemeset beszélgettünk Scrum-ról, Agilis fejlesztésről meg Java-ról. Vezető fejlesztőt keresnek. Nézem a lapokat. Csupa lexikális kérdés. Mielőtt itthagytak, azért megkérdeztem, hogy ugye, használhatom a telefonomat?

Jajj, azt azért ne! - volt a válasz.

Szóval, ülök és gondolkodom. Nemcsak a tapasztalatom miatt vagyok már senior, épp ezért furcsállom, hogy a nálam sokkal fiatalabb kollégának és HR-esnek most esik le, hogy hááááh, lehet, hogy azok, akiket előttem zártak be ide "tesztet írni", talán ugyanígy jártak el, és ezért találtak annyi szuper srácot! Hmm... na mindegy! :)

Gondolkodom, mert teszteket nem csak írni szoktam, hanem íratni is. Kétszáz fölött van már azoknak az interjúknak a száma, amiken mint lehetséges kolléga vettem részt, és kicsivel több volt, ahol én kérdeztem.

Gondolkodom, mert amikor én vagyok a kérdező, nem az érdekel, hogy a jelölt fel tudja-e mondani a leckét. A munkahelyen a legritkább esetben feleltetünk! Inkább adok egy életszerű feladatot, és megnézem, hogyan boldogul vele a jelölt.

Persze, mindig jön a kérdés: "Mit használhatok?" Nos, Google-t, Stackoverflow-t, bármit ... és természetesen engem is nyugodtan kérdezz! Hiszen ha együtt fogunk dolgozni, ez lesz a természetes - válaszolom. 

Eszembe jut, hogy még régebben azt a feladatot kaptam, hogy készítsek egy feladatsort az interjúkra. Amikor megmutattam a főnökömnek, azt mondta: Ezt túl egyszerű, nincs benne semmi trükkös kérdés! OK - válaszoltam. Én úgy állítottam össze a kérdéseket, hogy meg tudjuk állapítani, hogy a jelölt tudja-e azt, amire szükségünk van. Nem tudtam, hogy az a cél, hogy a jelöltek kínosan érezzék magukat, és túlszűrjük a kollégákat. Igazad van! Jó lesz ez így! :) - volt a válasz.

Már tudom, hogy nem fogok itt dolgozni, nem egymást keressük. A kérdéseket tessék-lássék megválaszolom, majd azért írok egy sort az elejére: "Az interjút nem szeretném folytatni."

Jó kérdés, hogy kell-e nagyon-nagyon szofisztikált teszt? 

Mindig azt hallom, hogy "mi teljesen új dolgot csinálunk!", aztán meg azt hogy "ez a jelölt sem csinált még olyat, mint mi, nem lesz jó nekünk.". Mi van? :)